Skansen Chleba w Ustroniu Morskim

zastawiony stółChleb wypiekany według naturalnych receptur

W Skansenie Chleba w Ustroniu Morskim będziecie Państwo mieli niepowtarzalną okazję spróbować chleba wypiekanego zgodnie z wypracowywanymi przez lata naturalnymi recepturami. Pieczywo wypieka się w 130-letnim piecu chlebowym (tak właśnie powstaje między innymi 100% żytni na zakwasie chleb sarmacki). Odwiedziny w takim miejscu to nie lada atrakcja dla całej rodziny.

Warto jednak podkreślić, że zabytkowy piec to nie jedyne, co można zobaczyć w Skansenie Chleba. Oprócz niego jest możliwość obejrzenia zabytkowych przedmiotów, które bardzo ściśle związane są z procesem wypiekania chleba. Wśród nich są na przykład stare żarna (można na nich zemleć garstkę zboża), maselnice, krajalnice, dochówki i wiele innych.

Istnieje możliwość organizacji warsztatów piekarskich z prelekcją na temat historii wypieku chleba i wykonaniem przez uczestników własnoręcznych form piekarskich zakończonych poczęstunkiem. Oferujemy także przeprowadzenie warsztatów garncarskich. Obejmują one prelekcję na temat historii ceramiki, wyrabianie form z gliny na specjalnych kołach garncarskich, a także poczęstunek dla uczestników.

Dla wszystkich tych, którzy będą chcieli spróbować czegoś innego do jedzenia, poza pieczywem, przygotowaliśmy rozbudowane menu w części restauracyjnej Skansenu.

 


skansen-01
skansen-02
skansen-03
skansen-04
skansen-05