Skansen Chleba w Ustroniu Morskim
Chleb wypiekany według naturalnych receptur
W Skansenie Chleba w Ustroniu Morskim będziecie Państwo mieli niepowtarzalną okazję spróbować chleba wypiekanego zgodnie z wypracowywanymi przez lata naturalnymi recepturami. Pieczywo wypieka się w 130-letnim piecu chlebowym (tak właśnie powstaje między innymi 100% żytni na zakwasie chleb sarmacki). Odwiedziny w takim miejscu to nie lada atrakcja dla całej rodziny.
Warto jednak podkreślić, że zabytkowy piec to nie jedyne, co można zobaczyć w Skansenie Chleba. Oprócz niego jest możliwość obejrzenia zabytkowych przedmiotów, które bardzo ściśle związane są z procesem wypiekania chleba. Wśród nich są na przykład stare żarna (można na nich zemleć garstkę zboża), maselnice, krajalnice, dochówki i wiele innych.
Istnieje możliwość organizacji warsztatów piekarskich z prelekcją na temat historii wypieku chleba i wykonaniem przez uczestników własnoręcznych form piekarskich zakończonych poczęstunkiem. Oferujemy także przeprowadzenie warsztatów garncarskich. Obejmują one prelekcję na temat historii ceramiki, wyrabianie form z gliny na specjalnych kołach garncarskich, a także poczęstunek dla uczestników. Zbieramy również zapisy na grupowe ogniska przy akompaniamencie muzyki.
Dla wszystkich tych, którzy będą chcieli spróbować czegoś innego do jedzenia, poza pieczywem, przygotowaliśmy rozbudowane menu w części restauracyjnej Skansenu.
Organizujemy biesiady przy ognisku/ grillu.
Więcej informacji pod nr 781 975 572- 888 953 360